Szentendre Rend-trend-je
(Szentendre, 2015. 22. hét)

A következő kiadvánnyal a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai szeretnék tájékoztatni az érdeklődőket, mivel foglalkoztunk Mi

az elmúlt időszakban, a Dunakanyarban, Budakalásztól, Visegrádig

Lebukott a betörő

A Szentendrei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást folytatott lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt V. Róbert 39 éves tiszalöki lakos ellen.

A férfi a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2010. augusztus 29-ére virradó éjjel – az ablak kivágását követően – bement egy szentendrei ingatlanba, ahonnan közel 4 millió forint értékben különböző értéktárgyakat és készpénzt tulajdonított el.

A nyomozók a feljelentést követően ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást, azonban a bűncselekmény elkövetőjének kilétét nem sikerült megállapítani, így a nyomozást felfüggesztették.

Ezt követően 2014-ben olyan bizonyítékok birtokába jutottak a szentendrei rendőrök, amely alapján a nyomozást ismét folyamatba helyezték és a beszerzett adatok alapján megállapították, hogy a betörést V. Róbert követte el. A tiszalöki férfit gyanúsítottként hallgatták ki.

A férfi ellen a nyomozók az eljárást befejezték és a napokban éltek vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségen.

Benzinkúti garázdaság

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást Z. Tamás 33 éves tahitótfalui lakos ellen.

A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi 2015. március 29-én délután egy közlekedési nézeteltérést követően vitába keveredett egy budapesti férfival egy leányfalui benzinkútnál. A gyanúsított trágár szavakat kiabált, szitkozódott és többször megütötte a sértettet, majd gépjárművéből egy baseball ütőt vett elő, mellyel – a sértett felé suhintva – tovább fenyegetőzött.

A férfi ellen a Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást, melyet a napokban befejezett és ellene vádemelési javaslattal élt.

Becsapták és kifosztották

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytatott kifosztás bűntett és csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt L. Éva 47 éves és G. József 55 éves szentendrei lakosok ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 47 éves nő azzal kereste meg a sértettet, – 2014. október 10-ét megelőzően többször is – hogy a házának egyik szobáját kivenné albérletbe. L. Éva és G. József többször elment a sértetthez, akit a nő azzal hitegetett, hogy a Kanadában élő férje elhunyt és ő pénzt örökölt utána. Azt állította, hogy az örökségét még nem kapta meg, ezért készpénzre van szüksége. A tévedésbe ejtett sértett 50 ezer forintot adott L. Évának.

Ezt követően a gyanúsítottak 2014. október 14-én ismételten megjelentek a férfi lakásán, ahol itallal kínálták. Miután a sértettet leitatták, a házból több mint 200 ezer forint készpénzt vittek el.

Az eljárás során az is kiderült, hogy nem először követtek el ilyen jellegű bűncselekményt a gyanúsítottak. A 47 éves nő 2014. szeptember 20-án egy Leányfalun lévő élelmiszerboltban szólított le egy helyi férfit, akinek szintén a Kanadában elhunyt férjről szóló kitalált történetet adta elő. A későbbiekben a nő és a férfi – a sértett jóhiszeműségét kihasználva – több, mint 5 millió forintot csalt ki a gyanútlan férfitől.

A gyanúsítottakat a szentendrei rendőrök 2014. december 11-én elfogták, majd a Szentendrei Rendőrkapitányságra előállították. A nőt és 55 éves társát a nyomozók őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki. Az illetékes bíróság 2014. december 12-én mindkettőjük előzetes letartóztatását elrendelte.

A nyomozás során kiderült továbbá, hogy G. József az egyik szentendrei sértett tudta és beleegyezése nélkül elhozott annak lakásából 23 darab bronzból készült emlékérmét, valamint egy 30 kilogrammos ólom rudat. Az 55 éves férfit a szentendrei rendőrök lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt is gyanúsítottként hallgatták ki. Az eljárás során végrehajtott házkutatás során az eltulajdonított érméket a rendőrök megtalálták, lefoglalták és a sértettnek visszaadták.

A gyanúsítottak ellen folytatott eljárást a nyomozóhatóság a napokban befejezte és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészség részére.

(http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/atvertek-es-kifosztottak)

Szentendrei Rendőrkapitányság